Forum Marinum, laivanrakennus

Laivanrakennuksen historia kansanveneistä puisiin purjelaivoihin, höyryaluksiin ja nykyaikaisiin valtameriristeilijöihin.

Tunnelma ja tietosisältö

Laivanrakennus on täynnä meheviä ainesosia. Materiaalien tuntu, puun tuoksu, vanhat viiksekkäät laivanrakennusmestarit tai loputtoman yksityiskohtaiset pienoismallit. Halusimme tarjota yhdellä silmäyksellä mahdollisimman runsaan näkymän laivanrakennuksen maailmaan. Kävijälle tarjotaan mahdollisuus hahmottaa helposti suuri kronologinen tarina tai toisaalta tarttua ja syventyä juuri häntä kiinnostaviin yksityiskohtiin. Esineet, interaktiivisuus, kuvat, infografiikka ja tekstit muodostavat näyttelytilaan kolmiulotteisen esityksen, jonka voi sisäistää yhdellä silmäyksellä, mutta jonka tarinaan voi myös uppoutua pitkäksi aikaa.

Elämykset osana museokokemusta

Herätimme vanhan telakan pienoismallin henkiin projisoimalla siihen päivänkierron auringonnoususta laskuun. Mallin avulla tarjosimme museokävijöille myös interaktiivista informaatiosisältöä laivanrakennuksen tuotantoprosessin eri vaiheista. Uusi teknologia ja vanha pienoismalli muodostavat yhtenäisen toiminnallisen kokonaisuuden.

Miten saadaan lapset innostumaan laivanrakennuksesta?

Viimeisintä teknologiaa hyödyntäen teimme laivojen aiheuttamia virtauksia kuvaavan interaktiivisen kohteen, jossa voi leikkiä ja asetella laivoja digitaaliseen mereen. Vesi reagoi laivoihin, jotka sekä synnyttävät aaltoja että tuuttaavat ilmoille aidon äänimaailman. Halusimme kannustaa leikkisyyteen ja korostaa tekemällä oppimista, joten emme tuoneet tähän yhteyteen tekstejä tai muita perinteisiä tiedollisia elementtejä.

Huumori herättää aistit

Halusimme tuoda hymyn näyttelykävijän kasvoille. Toinen näyttelytilan seinistä rakennettiin laivan kylkeä muistuttavaan muotoon metallilevyistä hitsaamalla. Vieraat saavat “kastaa” laivan rikkomalla 3D-printatun samppanjapullon laivan kylkeen. Huolellinen ääni-, video- ja valosuunnittelu synnyttää aidontuntuisen digitaalisen efektin – ja useimmiten myös naurunpyrskähdyksen.

Valokuvat

Kombo

Näyttelysuunnitteluryhmä – Utställningsdesign – Exhibition Design Group
Tuomas Siitonen, Panu Heikkilä, Johannes Nieminen, Antti Auvinen

Näyttelyarkkitehtuuri – Utställningsarkitektur – Exhibition Architecture
Tuomas Siitonen, Antti Auvinen

Työryhmä – Arbetsgrupp – Working Group
Maija Joro, Pauli Kivistö, Hanna Niittymäki / Forum Marinum Tapani Mylly / Meyer Turku Oy

Graafinen suunnittelu – Grafisk design – Graphic Design
Johannes Nieminen

Mediatuotanto, interaktiiviset kohteet – Mediaproduktion, interaktiva element – Media Production, Interactive Elements
Panu Heikkilä, Jari Lehtinen, Thomas Carlsson, Dave Berg, Hanna Haaslahti / Fantomatico Oy

Valaistussuunnittelu – Ljusplanering – Lighting Design
Eero Erkamo

Näyttelyrakenteet – Utställningskonstruktioner – Exhibition Structures
Risto Heino, Petteri Ilola, Jouni Jylhä, Perttu Mäkinen, Teemu Palovaara, Atte Pylvänäinen

Kuvitukset – Illustrationer – Illustrations
Jukka Pylväs / Napa Agency

Käännökset – Översättningar – Translations
Heidi Granqvist, English Malena Torvalds-Westerlund, svenska

Avustajat – Medhjälpare – Assistants
Jenni Lumme, Mikko Meronen, Tuomas Värjö

Aineistolainat – Föremåls- och bildlån – Loans of Objects and Materials
Arkistolaitos, Kansallisarkisto Craftmer Oy Elomatic Oy Helsingin kaupunginmuseo Jouni Saaristo Metalli 49 Meyer Turku Oy Museokeskus Vapriikki NIT Naval Interior Team Oy Ltd Rauman merimuseo Sjohistoriska Institutet vid Åbo Akademi Tapio Karvonen / Turun yliopisto Th Norling Turun museokeskus Uudenkaupungin museo