Forum Marinum, laivanrakennus

Laivanrakennuksen historia kansanveneistä puisiin purjelaivoihin, höyryaluksiin ja nykyaikaisiin valtameriristeilijöihin.

Tunnelma ja tietosisältö

Laivanrakennus on täynnä meheviä ainesosia. Materiaalien tuntu, puun tuoksu, vanhat viiksekkäät laivanrakennusmestarit tai loputtoman yksityiskohtaiset pienoismallit. Halusimme tarjota yhdellä silmäyksellä mahdollisimman runsaan näkymän laivanrakennuksen maailmaan. Kävijälle tarjotaan mahdollisuus hahmottaa helposti suuri kronologinen tarina tai toisaalta tarttua ja syventyä juuri häntä kiinnostaviin yksityiskohtiin. Esineet, interaktiivisuus, kuvat, infografiikka ja tekstit muodostavat näyttelytilaan kolmiulotteisen esityksen, jonka voi sisäistää yhdellä silmäyksellä, mutta jonka tarinaan voi myös uppoutua pitkäksi aikaa.

Elämykset osana museokokemusta

Herätimme vanhan telakan pienoismallin henkiin projisoimalla siihen päivänkierron auringonnoususta laskuun. Mallin avulla tarjosimme museokävijöille myös interaktiivista informaatiosisältöä laivanrakennuksen tuotantoprosessin eri vaiheista. Uusi teknologia ja vanha pienoismalli muodostavat yhtenäisen toiminnallisen kokonaisuuden.

Miten saadaan lapset innostumaan laivanrakennuksesta?

Viimeisintä teknologiaa hyödyntäen teimme laivojen aiheuttamia virtauksia kuvaavan interaktiivisen kohteen, jossa voi leikkiä ja asetella laivoja digitaaliseen mereen. Vesi reagoi laivoihin, jotka sekä synnyttävät aaltoja että tuuttaavat ilmoille aidon äänimaailman. Halusimme kannustaa leikkisyyteen ja korostaa tekemällä oppimista, joten emme tuoneet tähän yhteyteen tekstejä tai muita perinteisiä tiedollisia elementtejä.

Huumori herättää aistit

Halusimme tuoda hymyn näyttelykävijän kasvoille. Toinen näyttelytilan seinistä rakennettiin laivan kylkeä muistuttavaan muotoon metallilevyistä hitsaamalla. Vieraat saavat “kastaa” laivan rikkomalla 3D-printatun samppanjapullon laivan kylkeen. Huolellinen ääni-, video- ja valosuunnittelu synnyttää aidontuntuisen digitaalisen efektin – ja useimmiten myös naurunpyrskähdyksen.

Valokuvat

Kombo